Merferie og Feriefritimer

Har du lavet en aftale med din arbejdsgiver om at holde fri/ferie i mere end de 25 dage som ferieloven anviser, så kan du nemt håndtere dette i Gratisal ved at benytte følgende to funktioner:

• Håndtering af ekstra ferie opgjort i dage (Merferie)
  • Håndtering ekstra ferie opgjort i timer (Feriefritimer)

Håndtering af Merferie

I Gratisal kan du registrere merferie for dine medarbejdere.

Merferie er ekstra dage, der i høj grad opfører sig på samme måde som de 25 dage ferieloven anviser.

Har din medarbejder eksempelvis kontraktuelt 30 dages årlig ferie, vil det være opsat som almindelig ferie plus 5 dages merferie. Merferien udskilles særskilt i diverse rapporter, og den rapporteres ikke til E-Indkomst, men derudover opfører den sig stort set som almindelig ferie.

Sådan opsætter du merferie for dine medarbejdere:

• Navigér fra ”Medarbejder” -> ”Ansættelse”.
  • Under afsnittet ”Ferie” dobbeltklikker du på ”Merferie – dage optjent pr. år”.
  • Indtast antallet af merferiedage i feltet.
  • Sæt hak i feltet “Merferie afholdes før almindelige ferie”, alt efter om du ønsker at de almindelige
  • Feriedage skal afholdes først eller sidst.

Den kontante værdi af merferien kan håndteres på forskellige måder ved fratrædelse:
  • Vælg i drop down-menuen, hvorvidt merferien bortfalder, udbetales eller om værdien indregnes i almindelige feriepenge.
  • Tryk “Gem ændringer” nederst i højre hjørne.

Merferiedage håndteres efterfølgende under fanen “Restferie” (Navigér fra “Virksomhed” -> “Saldi” -> “Restferie”). Her rapporteres der således ikke til E-indkomst, da der i stedet bliver lavet en særskilt rapport.

Læs hvordan du håndterer restferie og merferie her.

Håndtering af Feriefritimer

I Gratisal kan du registrere feriefritimer for dine medarbejdere.

Feriefritimer er en ny udgave af det, vi tidligere kaldte Feriefridage – selvom saldoen hele tiden har været opgjort i timer.

Har din virksomhed tidligere arbejdet med Feriefridage, er medarbejdernes eksisterende saldi automatisk konverteret til de nye Feriefritimer. Ellers opsætter du det således:

Sådan opsætter du feriefritimer for dine medarbejdere:

• Navigér fra ”Medarbejder” -> ”Ansættelse”.
  • Under afsnittet ”Feriefritimer” dobbeltklikker du, så du kan redigere i informationerne.
  • Indtast antal timer, hvoraf der optjenes feriefritimer.
  • Markér om optjeningen skal ske én gang årligt eller pr. lønperiode.

Standarden er 37 timer i maj, hvorfor det fremgår på billedet nedenfor.

Ved årlig optjening:
  • Vælg måneden for optjening i drop down -menuen.
  • Bestem hvorvidt optjeningen for nyansatte og ved opnået anciennitet skal være “forholdsmæssig”, “fuld” eller “ingen” i drop down-menuen.
  • Indtast anciennitetskravet i måneder.
  • Vælg beregningsgrundlaget i drop down-menuen.
  • Tryk ”Gem ændringer” nederst i højre hjørne.

Ved optjening pr. lønseddel:

• Indtast anciennitetskravet i måneder.
  • Vælg beregningsgrundlaget i drop down-menuen.
  • Tryk ”Gem ændringer” nederst i højre hjørne.

Feriefritimer håndteres efterfølgende under fanen “Saldi” (Navigér fra “Virksomhed” -> “Saldi” -> “Feriefritimer”). Her rapporteres der således ikke til E-indkomst, da der i stedet bliver lavet en særskilt rapport.

Læs hvordan du håndterer Feriefritimer her.